Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Στα ύψη οι αιτήσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Δημοσίευση: Σάββατο, 09 Φεβρουαρίου 2013
Πηγή:
Σοφοκλέουςin


Οι αιτήσεις είναι τόσες πολλές, με αποτέλεσμα τα Ειρηνοδικεία να ορίζουν ημερομηνίες εκδίκασης των υποθέσεων το 2020!!!

Εκτινάχθηκε το ποστοστό των αιτήσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας αφού μέσα σε τέσσερις μήνες αυξήθηκε κατά 46%.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημεριδας Έθνος, από τις 35.000 αιτήσεις οι 9.500 έχουν γίνει στα Ειρηνοδικεία της Αθήνας και μάλιστα αυτές στο τέλος Αυγούστου ήταν 6.500. Δηλαδή σε διάστημα μόλις 4 μηνών αυξήθηκαν κατά 3.000. Πρόκειται για άνοδο της τάξης του 46%.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι αιτήσεις τον Δεκέμβριο ήταν στις 26.000 από 20.000 που ήταν τους προηγούμενους 4 μήνες. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, το συνολικό ύψος των δανείων που ζητούν ρύθμιση ή διαγραφή είναι 4,2 δις. ευρώ με 5 δισ. ευρώ. Το μέσο δάνειο ανά νοικοκυριό εκτιμάται ότι είναι 120.000 ευρώ.

Οι αιτήσεις είναι τόσες πολλές, με αποτέλεσμα τα Ειρηνοδικεία να ορίζουν ημερομηνίες εκδίκασης των υποθέσεων το 2020.

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Έρχεται νέα ρύθμιση χρεών-ανάσα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Δημοσίευση: Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013
Πηγή: KavalaNet

Ρύθμιση – ανάσα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αναμένεται να φέρει το υπ. Οικονομικών σύντομα (μέσα στο 2013), όπως αποκαλύπτει ο ΓΓ Εσόδων, Χ. Θεοχάρης, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή. Η νέα ρύθμιση θα είναι προσαρμοσμένη ακριβώς στην οικονομική κατάσταση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Ο κ. Θεοχάρης αποκαλύπτει πως στόχος της κυβέρνησης είναι να περιοριστεί η εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και μάλιστα με σύγχρονο τρόπο όπως οι διακανονισμοί που χρησιμοποιούν οι τράπεζες ώστε να καμφθούν οι ενστάσεις της τρόικας.

Και λέει χαρακτηριστικά: «Το σημερινό πλαίσιο για τη ρύθμιση των οφειλών είναι παρωχημένο. Μπορούμε να παραδειγματιστούμε από τις τράπεζες που προχωρούν σε ρυθμίσεις όταν οι δανειολήπτες αδυνατούν να πληρώσουν το ύψος κάποιας δόσης. Εμείς θα ζητήσουμε από τους φορολογούμενους, να προτείνουν οι ίδιοι τι μπορούν να πληρώσουν. Πρέπει να μας αποδείξουν, με στοιχεία, την οικονομική τους κατάσταση ή προκειμένου για επιχειρήσεις, τους ισολογισμούς τους και τις εκθέσεις των ελεγκτών, ότι μπορούν να πληρώσουν. Με βάση τα στοιχεία αυτά, θα κρίνεται κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Θα παρέχεται αυτή η ρύθμιση όχι με μηχανιστικά κριτήρια, αλλά με κριτήρια ότι μπορεί ο υπόχρεος να πληρώσει. Η τρόικα δεν θα πει όχι»

Ο ΓΓ Εσόδων προαναγγέλλει και διαγραφή χρεών όταν πρόκειται για χρέη που θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης αλλά και μείωση των προσαυξήσεων και των επιτοκίων ώστε να περιορισθεί η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων.

Μάλιστα, ο ίδιος ασκεί κριτική στο παρωχημένο φοροελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό και προαναγγέλλει ότι θα αποσυρθούν τα ταμεία από τις εφορίες και ανακοινώνει το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των προϊσταμένων των εφοριών και των ελεγκτικών κέντρων.

Χάνουν τα σπίτια τους 117.300 υπερχρεωμένα νοικοκυριά


Δημοσίευση: Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013
Πηγή: GreekMoney

Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία δεν προλαβαίνουν να βγάζουν εντολές πληρωμής. Δεκάδες χιλιάδες οι πολίτες με χρέη σε πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια, ενοίκια, λογαριασμούς τηλεφώνων κ.α. βρίσκονται αντιμέτωποι με τράπεζες και εταιρείες.

Ο εφιάλτης της κατάσχεσης επικρεμάται πάνω από 117,300 πολίτες. Τα χρέη προς πιστωτικές κάρτες, για καταναλωτικά δάνεια, ενοίκια και λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας προκάλεσαν προσφυγές στο Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο Αθήνας, με αποτέλεσμα την έκδοση ισάριθμων διαταγών πληρωμής.

Το συνολικό χρέος φτάνει στο ιλιγγιώδες ποσό των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και σύμφωνα με δικηγόρους αποτελεί μία «ωρολογιακή βόμβα» εσωτερικού χρέους, η οποία συνιστά απειλή για τα σπίτια των χρεωμένων πολιτών μόλις απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, οι οποίοι απαγορεύονται με νόμο ως το τέλος του 2013 (υπενθυμίζεται πως, όπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος» την περασμένη Δευτέρα, η τρόικα έθεσε επιτακτικά θέμα άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας).

Οι ίδιοι δικηγόροι διευκρινίζουν πως πλειστηριασμοί των σπιτιών για τα προαναφερόμενα χρέη είναι τελευταία πράξη και προσθέτουν ότι προηγούνται προσπάθειες είσπραξης των χρημάτων από άλλες πηγές εσόδων του οφειλέτη.

Η κατάσταση αυτή φανερώνει το μέγεθος του προβλήματος που προκάλεσε η κρίση, η σκληρή λιτότητα που εφαρμόστηκε στη χώρα και η υπερφορολόγηση των πολιτών.

Ειδικότερα στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας οι αιτήσεις για την έκδοση διαταγής πληρωμής που υπέβαλαν τράπεζες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έφτασαν τις 74.830 ολόκληρο το 2012 έναντι 73.259 τον προηγούμενο χρόνο.

Το σχόλιο μας:Αν και η τρόικα έθεσε επιτακτικά θέμα άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας η απαγόρευση των πλειστηριασμών ελπίζουμε ότι η απαγόρευση των πληστηριαμών μέχρι 31/12/2013 θα παραμείνει αμετάκλητη!!!